Houbové rizoto

Plné bohatých chutí hub a Nurishh Gran Vegiana.

Suroviny

1 malá cibule oloupaná a nakrájená nadrobno
2 bulvy celeru okrájené a nasekané nadrobno
400 g rýže arborio nebo carnaroli
75 ml vermutu nebo bílého vína
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
500 g hub – výběr ze shiitake, žampionů portobello, kuřátek, kozáků nebo hlívy nakrájené na tenké plátky
pár snítek čerstvého tymiánu
šťáva a kůra z 1 citronu
3 polévkové lžíce olivového oleje
100 g Nurishh Gran Vegiana
1,5 l zeleninového vývaru
1 hrst sušených hub (hřiby dubáky)

Příprava

Vývar zahřejte v hrnci a vařte na mírném ohni s pokličkou, aby se neodpařoval. Vložte sušené houby do malé misky a zalejte naběračkou horkého vývaru tak, aby byly houby ponořené. Nechte je pár minut odpočívat, aby změkly. Vyndejte je z vývaru a nasekejte nahrubo. Vývar si odložte stranou na později.

Ve velké pánvi si zahřejte 2 lžíce olivového oleje a přidejte cibuli a celer. Přidejte větší špetku soli a pomalu smažte, aby se cibule a celer nezačaly zbarvovat, minimálně 10 minut.

Přisypte rýži, zvyšte oheň a pár minut pořádně míchejte, dokud rýže nezíská trochu ořechové chuti. Přidejte vermut nebo víno a míchejte, než se tekutina téměř úplně odpaří. Pak přes sítko přilejte tekutinu, ve které jste na začátku namáčeli houby, tak aby se zachytily všechny kousky. A také přidejte nakrájené houby, špetku soli a 2 naběračky horkého vývaru.

Snižte teplotu na mírný stupeň a po částech přidávejte další naběračky vývaru a míchejte. Před přidáním další naběračky vývaru nechte tekutinu na pánvi téměř úplně vsáknout. Pokračujte v přidávání vývaru, dokud není rýže měkká, ale uprostřed mírně tvrdá. Potrvá to přibližně 20 minut. Během toho opečte houby dozlatova ve velké pánvi na lžíci oleje. Když není pánev dostatečně velká, opékejte je na víckrát, aby se všechny rovnoměrně opekly. Odstavte rizoto z ohně a dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte 2/3 Nurishh Gran Vegiana, opečené žampiony, lístky tymiánu, citronovou šťávu a kůru. Jestli chcete, aby bylo rizoto krémové, přidejte trochu víc vývaru. Potom přikryjte rizoto pokličkou a nechte 2–3 minuty odpočívat.

Naše produkty